Reinigen of ontladen van edelstenen

Edelstenen nemen negatieve energie uit hun omgeving op. De mate waarin dit gebeurt verschilt per steen. Sommige stenen, zoals toermalijn en barnsteen, nemen veel energie op en moeten dus vaker gereinigd worden. Andere kristallen zijn weer zelfreinigend (zoals Seleniet).

Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen. Welke methode het meest geschikt is, verschilt ook weer per steen. Hieronder volgt een overzichtje van de meest gebruikte reinigingsmethoden. Voor al deze methoden is het belangrijk om de intentie mee te geven dat je de steen grondig wil reinigen en ontdoen van alle opgenomen negatieve lading.

  • Stromend water
  • Aarde
  • Hematiet
  • Salie, Palo santo of andere reinigende kruiden (rook)
  • Wierook (met name sandelhout)
  • Amethist
  • Seleniet
  • Vuur
  • Geluid
  • Essentiële oliën

De eerste manier om een steen te reinigen is door hem minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan, maar ook in bijvoorbeeld een stromend beekje. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt als grondige reiniging.

Let op: Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet. Ook sieraden met edelstenen kunnen beter niet in water gereinigd worden omdat de stenen dan los kunnen laten.

Wanneer je een kristal in de aarde stopt kan hij zijn negatieve lading kwijt raken. Deze manier is zo zacht en veilig dat hij voor iedere kristalsoort gebruikt kan worden. Begraaf je edelstenen voor minstens 24 uur, Hoe langer hoe beter. Vergeet niet waar je de steen begraven hebt (plaats bijvoorbeeld een stokje of iets dergelijks op de plek). En zorg dat eventuele huisdieren of kleine kinderen de steen niet opgraven.

Een andere veilige en zachte reiniging is door stenen in een schelp of bakje met hematiet steentjes te plaatsen. Hematiet neemt de negatieve lading uit de steen op. Laat de steen tenminste 24 uur op de hematiet liggen. De hematiet kan zelf gereinigd en opgeladen worden door de steentjes bijvoorbeeld onder stromend water te houden. Wel goed afdrogen want anders kunnen de steentjes gaan roesten.

Door salie , palo santo (of het gebruik van andere reinigende kruiden) te branden en de steen door de rook hiervan te halen met heel sterk de intentie om de steen te reinigen, kan de steen ook gereinigd worden. Wierook werkt hetzelfde. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus heel geschikt hiervoor.

Amethist is een uitstekende steen om andere stenen mee te reinigen. Door een steen een uur of twaalf in een amethistgeode, op een amethistcluster of op een bedje van amethist steentjes te leggen wordt deze vanzelf gereinigd. Een geode geniet de voorkeur aangezien je deze zeer zelden hoeft te reinigen en de steen totaal omringd is met de energie van amethist en daardoor nog dieper gereinigd wordt. Een amethistcluster en amethist steentjes moet je daarentegen na iedere reiniging zelf ook even goed reinigen.

Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie heel goed gebruikt worden om andere stenen mee te reinigen en op te laden. Leg bijvoorbeeld je sieraden tijdens de nacht op een Seleniet plaat of in een Seleniet bakje,

Wanneer je een tijd hebt voor een reiniging met rook, is het ook een optie om een kaars aan te steken en je kristal snel door de vlam heen te halen, niet geschikt voor de zachtere kristalsoorten, of kristalsoorten die snel verkleuren met hitte (zoals Citrien en Amethist). Vuur is een snelle reinigingsmethode en niet geschikt wanneer je kristallen een grondige reiniging nodig hebben.

Geluid is een volgende manier van reinigen, je kan hiervoor een stemvork of klankschaal gebruiken. de trillingen die vrijkomen reinigen je edelstenen. Je weet dat je steen gereinigd is door naar het geluid te luisteren. Vaak is het geluid helderder en zuiverder en harder als deze helemaal gereinigd is. Het geluid weerkaatst zich af van de steen. Misschien kost dit wat ervaring, maar het is het proberen waard. 

Essentiële oliën kunnen ook gebruikt worden als reinigend middel.

Gebruik hiervoor wel de juiste en pure oliën zoals Young Living of Doterra en geen parfumolie (deze heeft geen reinigende eigenschappen)

Ik werk zelf met Young Living olien en dan met name Palo Santo, Cedarwood, maar ook Lavendel en Jeneverbes (Juniper) zijn hele fijne reinigende oliën,

Gebruik deze in een diffuser en haal de kristallen door de stoom heen. Dit is een fijne manier wanneer je wel gebruik wilt maken van de kracht van kruiden, maar niet houd van een brandlucht of niet tegen rook kan.