Smudge

Smudgen, oftewel het ritueel branden van gebundelde gedroogde kruiden, is een gebruik dat al eeuwenlang door verschillende bevolkingsgroepen wordt uitgeoefend.

Net zoals bij het gebruik van wierook, maakt de rook een brug tussen het hier en nu en het hiernamaals.

 

Smudgen wordt ook wel gezien als het spiritueel "handen wassen". Je bent bewust bezig met het reinigen van een ruimte, je kristallen of jezelf.

Niet alleen spiritueel gezien heeft het verbranden van kruiden een heilzaam effect, de effecten ervan worden ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het aantal soorten bacteriën in een ruimte is afgenomen met 94% na het verbranden van kruiden (smudgesticks). Dit effect houd in een kamer wel tot een maand aan! (National Botanical Research Institute, India).

 

Ook kun je smudgen inzetten als aromatherapie, daar het een positieve werking heeft bij gevoelens van depressie, woede, angsten, frustraties en verdriet.

 

Je vind bij Fems Gems de standaard smudgebundels in het assortiment, maar ook zelf samengestelde met bijvoorbeeld kristallen om een bepaalde werking aan te trekken. Daarnaast maak ik bundels op aanvraag! Kies hiervoor het product: "Smudge op maat" en geef je wensen door, je problemen of kies voor een intuïtieve bundel.

 

  • Zet een raam open voordat je begint. Wanneer je kruiden verbrandt, komen er bijproducten vrij die – in hoge concentraties – niet goed voor je zijn. Als je astma hebt, kun je er beter helemaal niet aan beginnen. Bovendien geloven velen dat je ‘het negatieve’ de kans moet geven je huis te verlaten.
  • Leg het bundeltje gedroogde kruiden – kant-en-klaar gekocht of zelfgemaakt – in een kom van klei of een abalone schelp (afkomstig van een grote zeeslak). Steek het aan met een lucifer en blaas de vlammen voorzichtig uit tot de kruiden smeulen en roken.
  • ‘Pak’ de rook met je handen en ‘was’ je handen ermee. Breng wat rook aan bij je ogen, je oren, je hart en je hoofd. Adem een klein beetje in en wapper de rook langs je lichaam, eventueel met behulp van een grote veer of een bundeltje veren.
  • Wil je je huis of een kamer reinigen, bijvoorbeeld omdat er een zieke heeft gelegen of je er geruzied hebt, dan moet je volgens de inheemse Amerikanen links in de ruimte beginnen met het verspreiden van de rook en links blijven aanhouden terwijl je je huis of de kamer rondloopt tot je in alle hoeken bent geweest.
  • De as die uiteindelijk overblijft na het ‘smudgen’ geef je terug aan de aarde.

 

 

* Ik werk samen met een aantal kwekers om er verzekerd van te zijn dat alle grondstoffen op een eerlijke manier gewonnen worden en er ook weer teruggeven wordt aan moeder aarde.


Soorten smudgesticks

Er bestaan vele soorten smudgesticks, gemaakt van verschillende kruiden.

Hieronder leg ik de meest voorkomende uit, zodat je zelf de keus kan maken over welke bij jouw situatie / gewenst gebruik past.

Witte Salie:

Witte salie kan een beschermende en zuiverende werking hebben. Het wordt eerst gedroogd voordat het gebruikt wordt bij reinigingsrituelen of zuivering. De Indianen uit Noord - Amerika gebruiken witte salie bij reinigingsrituelen. Je kunt witte salie gebruiken om ruimtes te reinigen evenals personen. Heeft een pittige geur.

Verbinding vinden met je Bron, je kunnen loskoppelen van emoties die bijdragen tot het ontstaan van fysieke klachten

Blauwe salie:

Blue sage heeft een milde zoete geur (een stuk zachter dan die van de witte salie). Blauwe salie werkt zuiverend, reinigend, beschermend, kalmerend en aardend. Word gebruikt om negativiteit, haat, jaloezie en afgunst te verwijderen en de ruimte te zuiveren, om de energie vervolgens weer terug te zetten in positiviteit. Opent de weg naar rijkdom, gezondheid, welvaart en genezing (fysieke en mentale healing).

Dragonsblood:

Drakenbloed is een hars die zich van nature vormt op bessen van de cinnaberboom. Het gebruik van drakenbloed kan je spirituele kracht versterken. Het versterkt je innerlijke kracht en zelfvertrouwen. Drakenbloed staat tevens voor liefde, bescherming en zuivering. Met deze Dragon's Blood smudge stick reinig je jezelf, en je leefomgeving van negatieve energie.

 

Alsem (Holy herb):

Alsemkruid is een zeer oud kruid dat veelal gebruikt werd voor het verdrijven van ongedierte en insecten. Het zou de druïde helderziendheid en visioenen verstrekken in de tijd van de Kelten en het gebruiken als zuiveringssmudge. Zoals de indianen white sage gebruikten, zo gebruikten de Kelten en de Germanen o.a. bijvoet en alsem om te smudge of bij de ingang van de hut of stal op te hangen on boze geesten te verdrijven.

 

Palo Santo:

Palo Santo wordt vooral gebruikt vanwege zijn krachtige reinigende en zuiverende werking. Palo Santo zou ook een sterk beschermende werking hebben tegen negativiteit. Volgens liefhebbers verwijder je met de rook alle negatieve energie uit het huis, uit je edelstenen of je aura.Als je Palo santo brandt geeft het een warme, zoete, zachte geur die stemmingsbevorderend werkt.

Yerba Santa:

Heeft een zoete en verhelderende geur, die liefde, groei, verduidelijking en positiviteit aantrekt. Verlicht je hartchakre van opgeslagen pijn.

Werkt fijn bij ademhalingsproblemen.

Juniper:

  helpt negatieve energie te verdrijven.
• Werkt beschermend tegen negatieve energieën.
• Heeft een rustgevende werking op je (omgeving).
• Zorgt voor een (spiritueel) verbonden gevoel.
• Maakt contact leggen met energieën makkelijker.
• Stimuleert de concentratie (handig bij meditaties en het zetten van intenties).
• Haalt je innerlijke kracht naar boven.
• Wordt vaak gebruikt ter ondersteuning bij intenties m.b.t. spirituele groei.

Lavender:

Lavendel is een stuik met aromatische, paarse bloemen. Uit de bloemen wordt olie gewonnen dat onder meer gebruikt wordt in cosmetica, zeep en aromatherapie. Ook in de keuken wordt lavendel gebruikt.

Lavendel staat vooral bekend om de heerlijke en rustgevende geur. De geur van lavendel zou de aanmaak van serotonine in het lichaam kunnen stimuleren. Het zou zorgen voor een gevoel van rust en kalmte bij klachten als slapeloosheid en nervositeit.

Thijm:

Helpt vermoeidheid tegengaan, geeft je het gevoel dat je meer ruimte hebt en verdrijft spanning.

Sweetgrass:

Sweetgrass is een grassoort en geeft bij verbranden een warme, zoetige geur die voor veel mensen doet denken aan vanille. Sweetgrass vult de ruimte met warme, positieve energie vol blijdschap en harmonie en is daarom ideaal om te gebruiken nadat een ruimte gereinigd is.

 

Sweetgrass wordt ook wel de haren van Moeder Aarde genoemd, maar kent ook namen als heilig gras, buffelgras en vanillegras. De werking van sweetgrass is het tegenovergestelde van bijvoorbeeld salie. Salie reinigt een ruimte en sweetgrass vult deze ruimte met een energie van blijdschap, harmonie en zachtheid. 

 

Ceder:

Je eigen denkprocessen beter begrijpen, bijdragen aan spirituele bescherming.

Voor reiniging, kracht maar ook vitalisering worden de Ceder Smudge sticks ingezet.

Het zou een sterke reiniger zijn, die bevrijdt van negatieve gedachten en emoties. Volgens de tradities steek je hem aan terwijl je hardop of in gedachten aan het bidden bent. De gebeden zouden opstijgen met de rook.

De sticks worden veel gebruikt wanneer je bijvoorbeeld een nieuw appartement of huis betrekt of voor aarding bij persoonlijke transformaties. Het zou goede energie aantrekken.